Biyokütle enerji kaynaklarının enerji açısından büyük potansiyelinin yanı sıra, ülke ekonomilerine ve çevresel faktörlere olumlu özellikleri de göz önüne alındığında, biyokütle enerji kaynaklarına ilgi giderek artmaktadır. Peki, Pelet yakıt nedir, ne demek? Pelet yakıt nerelerde, hangi amaçla kullanılır? İşte merak edilen tüm detaylar haberimizde…

PELET YAKIT NEDİR, NE DEMEK?

Talaş, odun yongaları, ağaç kabuğu, atık, zirai ürünler, ekin sapları, fındık, badem, ceviz kabukları, hatta atık kâğıt gibi maddelerin öğütüldükten sonra yüksek basınç altında sıkıştırılması sonucu elde edilen pelet, genellikle 6-8 mm çapında, 10-11 mm arasında uzunluğunda, silindirik yapıya sahip tamamen doğal bir yakıttır.

Pelet yakıtının sürdürülebilir bir kaynak olması, fosil kaynaklı yakıt ithalatını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlaması, kullanımı sonrası atık miktarının az olması, zararlı egzoz emisyonlarının kabul sınırlarda olması, ferdi sistemler için paket halinde satın alınabilir olması, nakliyesinin çok kolay olması, merkezi ısıtma sistemleri için binanın deposuna bir hortum ve pompa sistemi ile nakledilerek depolanabilmesi ve otomatik besleme yapılabilmesi gibi birçok açıdan avantaj sağlamaktadır. Pelet yakıtının farklı maddelerden üretilmesi sebebiyle özellikleri de farklılıklar göstermektedir.

PELET YAKIT NERELERDE, HANGİ AMAÇLA KULLANILIR?

Biyoenerji kaynaklarının içerisinde yer alan pelet ısınma ve sanayi amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Pelet aslında yaşantımız birçok alanında rahatlıkla kullanılabilir evlerde, iş yerlerinde, fabrikalarda, otellerde, pansiyonlarda, sitelerde, apartmanlarda, özel ve müstakil yerleşim birimlerinde, villalarda, özetle; ısı gerektiren tüm alanlarda pelet (Biyokütle) yakıtları kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim